loader image
[email protected]
+30 2103222901 / 2108252000

Ber Detox 250ML

250 ml

Συμπλήρωμα διατροφής με χολίνη για την διατήρηση της φυσιολογικής ηπατικής λειτουργίας, μεθειονίνη, ινοσιτόλη, κουρκουμίνη βερβερίνη, αγκινάρα, γαιδουράγκαθο και φυτικά εκχυλίσματα

Το Ber-Detox:

Edit Content
Edit Content

Το ήπαρ βοηθά το σώμα να αφομοιώσει τα τρόφιμα, να αποθηκεύσει ενέργεια και να εξαλείψει τις τοξίνες. Μεταξύ των πολλών λειτουργιών του, είναι υπεύθυνο για το φιλτράρισμα και τον καθαρισμό του αίματος των κυτταρικών αποβλήτων και των εξωτερικών τοξινών (αλκοόλ, πρόσθετα τροφίμων, φυτοφάρμακα, διαλύτες, βαρέα μέταλλα, φάρμακα κ.λπ.) και επίσης ενδογενείς τοξίνες (τοξικά παράγωγα του μεταβολισμού, όπως αμμωνία). Το ήπαρ λειτουργεί καθ ‘όλη τη διάρκεια της ζωής μας αφαιρώντας τις τοξίνες από το σώμα. Ο τρόπος ζωής μας (δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, πρόσληψη αλκοόλ, υπερβολική χρήση ναρκωτικών , η γενετική προδιάθεση κ.α μπορεί να οδηγήσει σε συσσώρευση τοξινών και μείωση της ηπατικής λειτουργίας, η οποία μπορεί να προκαλέσει διάφορες ηπατικές διαταραχές.

Το Ber-Detox συνδυάζει εκχυλίσματα φυτών και ουσίες που χρησιμοποιούνται παραδοσιακά για την αποτοξίνωση και την διατήρηση της φυσιολογικής ηπατικής λειτουργίας, καθώς και δύο ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΠΑΝΙΣΧΥΡΑ συστατικά: την βερβερίνη και την κουρκουμίνη.

Edit Content
ΒΕΡΒΕΡΙΝΗ(από ρίζες Coptis sp, και φλοιό του Phellodendron amurense)

Η  Berberine είναι ένα αλκαλοειδές με χαρακτηριστική πικρή γέυση, σε επίπεδο μηχανισμού αρκετές μελέτες επιβεβαιώνουν την ηπατοπροστατευτική της δράση. Αναφορικά με τις δράσεις της η βερβερίνη παρουσιάζει ρυθμιστικό ρόλο στον μεταβολισμό των λιπιδίων και την έκκριση χολικών οξέων ενώ παράλληλα συμβάλλει στην ηπατική υγεία ως αντιφλεγμονώδης και αντιοξειδωτικός παράγοντας.

Mengting Zhou et al, 2021 , The pharmacological activity of berberine, a review for liver protection,  European Journal of Pharmacology 890 (2021) 173655

CURARTI® CURCUMIN COMPLEX: ΠΟΛΛΑ ΠΕΡΙΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΜΙΑ ΑΠΛΗ ΚΟΥΡΚΟΥΜΙΝΗ

Κατά το τελευταίο μισό αιώνα, υπήρξε έντονη ερευνητική δραστηριότητα επικεντρωμένη στην κουρκουμίνη (δραστική ουσία της ρίζας του κουρκουμά). Η κουρκουμίνη είναι γνωστή για τα οφέλη της στην υγεία, λόγω των ισχυρών αντιφλεγμονωδών και αντιοξειδωτικών δραστηριοτήτων της. Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι η κουρκουμίνη βελτιώνει σημαντικά τη λειτουργία του ήπατος και αυτή η βελτίωση σχετίζεται με τα αντιοξειδωτικά και ανοσοδιεγερτικά αποτελέσματά της. Η  Plameca παρέχει μια καινοτόμο λύση δημιουργώντας ένα υδατοδιαλυτό, εύκολα αφομοιώσιμο  σύμπλοκο β-κυκλοδεξτρίνης και κουρκουμίνης. Η β-κυκλοδεξτρίνη είναι ένα κοίλο μόριο που «αγκαλιάζει» την κουρκουμίνη (όπως ένας δούρειος ίππος), επιτρέποντας έτσι την εύκολη απορρόφησή της.

Mohammad Hosein Farzaei et al, 2018, Curcumin in Liver Diseases: A Systematic Review of

the Cellular Mechanisms of Oxidative Stress and Clinical Perspective, Nutrients 2018, 10, 855; doi:10.3390/nu10070855

ΑΓΚΙΝΑΡΑ ΚΑΙ ΓΑΙΔΟΥΡΑΓΚΑΘΟ

 Η αγκινάρα είναι ένα από τα πιο ευρέως χρησιμοποιούμενα φυτά στην παραδοσιακή ιατρική λόγω των πεπτικών και αποτοξινωτικών της ιδιοτήτων. Το ξηρό εκχύλισμα είναι πλούσιο σε πολυφαινολικά παράγωγα όπως η  κυναρίνη. Λαμβάνοντας υπόψιν την Ευρωπαϊκή επιτροπή Committee on Herbal Medicinal Products (HMPC), τα φύλλα της αγκινάρας χρησιμοποιούνται παραδοσιακά για την ανακούφιση των πεπτικών διαταραχών.

 

Το γαϊδουράγκαθο βάσει της Ευρωπαϊκής επιτροπής Committee on Herbal Medicinal Products (HMPC) χρησιμοποείται παραδοσιακά για την ανακούφιση πεπτικών διαταραχών όπως δυσφορία λόγω πληρότητας του στομάχου και δυσπεψία ενώ παράλληλα υποστηρίζει την ηπατική λειτουργία.

ΔΕΣΜΟΔΙΟ

Το Desmodium είναι ένας τύπος τροπικού πολυετούς φυτού αμπέλου . Εγγενής της Αμερικής, της Αφρικής και της Ασίας, αυτό το φυτό χρησιμοποιείται ευρέως στο Περού, τη Βραζιλία, τη Βολιβία, το Καμερούν, τη Γκάνα, τη Γουινέα, το Μάλι και πολλές άλλες χώρες, όπου αναπτύσσεται σε λιβάδια και δάση. Το Desmodium περιέχει αλκαλοειδή, σαπωνίνες, λιπαρά οξέα (λινελαϊκό, ελαϊκό, παλμιτικό), αμινοξέα και μέταλλα (κυρίως φωσφόρο, μαγνήσιο, θείο, κάλιο).

ΤΟ ΜΠΟΛΝΤΟ

Παραδοσιακά τα φύλλα του μπόλντο χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση προβλημάτων που σχετίζονται με τη χοληδόχο κύστη και το ήπαρ. Οι σύγχρονες έρευνες σε επίπεδο προκλινικών μελετών συγκλίνουν προς την ίδια κατεύθυνση, ωστόσο καλά σχεδιασμένες κλινικές μελέτες θα πρέπει να γίνουν ώστε να προσδιοριστεί η οφελιμότητα του στον άνθρωπο.

Περιέχει κυρίως στον φλοιό του διάφορα αλκαλοειδή, εκ των οποίων το κυριότερο είναι η μπολντίνη. Επίσης παράγει ένα αιθέριο έλαιο που περιέχει ασκαριδόλη, ευκαλυπτόλη και κυμόλη που δίνει στο βότανο τη χαρακτηριστική του οσμή. Περιέχει ακόμη φλαβονικά παράγωγα και μπολντογλυκίνη. Η μπολντίνη είναι τονωτικό της πέψης και ιδιαίτερα της εκκρίσεως της χολής. Η μπολντίνη ευθύνεται για την χολεκκριτική και διουρητική δράση του βοτάνου.

Edit Content
Edit Content

ΔΡΑΣΤΙΚΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ: ΞΗΡΟ ΕΚΧΥΛΙΣΜΑ ΦΥΛΛΩΝ ΑΓΚΙΝΑΡΑΣ, ΧΟΛΙΝΗ (CHOLINE CITRATE), ΞΗΡΟ ΕΚΧΥΛΙΣΜΑ ΚΑΡΠΩΝ ΓΑΙΔΟΥΡΑΓΚΑΘΟΥ, L- ΜΕΘΕΙΟΝΙΝΗ, ΙΝΟΣΙΤΟΛΗ, ΒΕΡΒΕΡΙΝΗ, ΞΗΡΟ ΕΚΧΥΛΙΣΜΑ ΦΥΛΛΩΝ ΔΙΣΜΟΔΙΟΥ (10 : 1), ΞΗΡΟ ΕΚΧΥΛΙΣΜΑ ΦΥΛΛΩΝ ΜΠΟΛΝΤΟ, CURARTI® CURCUMIN COMPLEX (πατενταρισμένο μείγμα κουρκουμά με βήτα κυκλοδεξτρίνη)

ΑΛΛΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ: νερό, πυκνωτικό μέσο[φυτική γλυκερίνη], φυσικό άρωμα φράουλας, πυκνωτικό μέσον [κόμμιξανθάνης], συντηρητικό [σορβικό κάλιο], ρυθμιστής οξύτητας [κιτρικό οξύ], Γλυκαντικά: στέβια, σουκραλόζη

Edit Content

ΔΟΣΟΛΟΓΙΑ: Λάβετε 25 ml (δοσομσετρητής το καπάκι) σε 100 ml νερό ή χυμό, 1 φορά την ημέρα

ΧΩΡΙΣ: τεχνητά χρώματα, αρώματα, συντηρητικά, μαγιά και γενετικά τροποποιημένα συστατικά.

Edit Content

Τα συστάτικα της φόρμουλας βάσει βιβλιογραφικών αναφορών :

 ΒΕΡΒΕΡΙΝΗ(από ρίζες  Coptis sp, και φλοιό του Phellodendron amurense)

Αξίζει να σημειωθεί πως σε μια πρόσφατη μετα-ανάλυση που συνέκρινε 6 διαφορετικές μελέτες και συνολικά 501 ασθενείς με μη αλκοολική λιπαρή ηπατική νόσο (NAFLD) έδειξε ότι η berberine βελτιώνει την ηπατική λειτουργία μειώνοντας τα επίπεδα ALT και AST στον ορό. Οι υψηλές συγκεντρώσεις αυτών των ενζύμων στο αίμα υποδεικνύουν κυτταρική βλάβη σε επίπεδο ηπατοκυττάρων. Επιπλέον, βελτιώθηκαν επίσης τα επίπεδα λιπιδίων στο αίμα (ολική χοληστερόλη, τριγλυκερίδια και LDL) και επίπεδα γλυκόζης (δείκτες FBG, 2hPG και HbA1c).  .

Wei, X., Wang, C., Hao, S., Song, H., & Yang, L. (2016). The Therapeutic Effect of Berberine in the Treatment of Nonalcoholic Fatty Liver Disease: A Meta-Analysis. Evi-dence-Based Complementary and Alternative Medicine, 2016.

CURARTI® CURCUMIN COMPLEX: ΠΟΛΛΑ ΠΕΡΙΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΜΙΑ ΑΠΛΗ ΚΟΥΡΚΟΥΜΙΝΗ

Η κουρκουμίνη βελτιώνει την ηπατική λειτουργία χάρη και στην ανοσοδιεγερτική της δράση.
Οι ηπατοπροστατευτικές ιδιότητες της κουρκουμίνης έχουν φανεί σε πρόσφατη κλινική δοκιμή που δημοσιεύθηκε τον Απρίλιο του 2017. Σε 87 ασθενείς που διαγνώστηκαν με μη αλκοολική λιπώδη ηπατική νόσο χορηγήθηκε κουρκουμίνη ή εικονικό φάρμακο για 8 εβδομάδες. Τα υπερηχογραφικά ευρήματα έδειξαν 75% βελτίωση στην κατάσταση του ήπατος στην ομάδα κουρκουμίνης, ενώ ο ρυθμός βελτίωσης στην ομάδα του εικονικού φαρμάκου ήταν 4,7% Τα επίπεδα ενζύμων AST και ALT στον ορό μειώθηκαν σημαντικά στην ομάδα κουρκουμίνης σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο, υποδεικνύοντας αναγέννηση και αποκατάσταση των ηπατικών κυττάρων. Αυτά τα αποτελέσματα αποδεικνύουν τα ευεργετικά αποτελέσματα της κουρκουμίνης για τη σωστή λειτουργία του ήπατος.

Panahi, Υ., Kianpour, Ρ., Mohtashami, R., Jafari, R., Simental-Mendia, L.E., & Sahebkar, Α. (2017)

  ΑΓΚΙΝΑΡΑ ΚΑΙ ΓΑΙΔΟΥΡΑΓΚΑΘΟ

Σε επίπεδο μηχανισμού και προκλινικών μελετών η σιλυμαρίνη, το κύριο δραστικό συστατικό του εκχυλίσματος γαϊδουράγκαθου, δρα άμεσα στα ηπατικά κύτταρα ως ανταγωνιστής διάφορων ηπατοτοξικών παραγόντων. Η αποτελεσματικότητα της σιλυμαρίνης βασίζεται σε δύο μηχανισμούς δράσης: τροποποιεί την εξωτερική κυτταρική δομή των ηπατοκυττάρων εμποδίζοντας τους ηπατοτοξικούς παράγοντες να εισέλθουν μέσα στα κύτταρα και, επιπλέον, διεγείρει την αναγέννηση του ήπατος και την παραγωγή νέων ηπατοκυττάρων.  Αυτά τα κύτταρα εμπλέκονται:  στην Σύνθεση χοληστερόλης, χολικών αλάτων και φωσφολιπιδίων -στην Αποτοξίνωση, τροποποίηση και απέκκριση εξωγενών και ενδογενών ουσιών-Και στον σχηματισμό και έκκριση της χολής.

Αξίζει να σημειωθεί πως παρόλο που υπάρχουν πολύ ενθαρρυντικά δεδομένα προκλινικά σε σχέση με την χρήση γαϊδουράγκαθου και τα  ηπατικά νοσήματα, θα πρέπει να υπάρξουν αρκετές μελέτες τύπου διπλά-τυφλές μελέτες μελλοντικά προκειμένου να επιβεβαιωθούν.

ΔΕΣΜΟΔΙΟ

Το Desmodium σε επίπεδο προκλινικής μελέτης, έχει την ικανότητα να εξομαλύνει τα επίπεδα των ενζύμων στο συκώτι και να χαλαρώνει τους λείους μυϊκούς ιστούς για να βοηθήσει την ανάπλασή του.Ωστόσο θα πρέπει να πραγματοποιηθούν κλινικές μελέτες μελλοντικά ωστε να προσδιοριστούν τα ηπατοπροστατευτικά του οφέλη στον άθνρωπο.

Phytochemical Analysis and Antihepatotoxic activity of Desmodium ad-scendens decoction against chemically-induced liver damage Magielse J van Dooren I  reynaert A Planta Medica (2013) 79(13)DOI: 10.1055/s- 0033-1351960

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ ΔΡΑΣΗΣ [ΧΟΛΙΝΗ-ΙΝΟΣΙΤΟΛΗ-ΜΕΘΕΙΟΝΙΝΗ]

Η χολίνη χρησιμοποιείται από το σώμα μας στη σύνθεση συστατικών κυτταρικής μεμβράνης, όπως η φωσφατιδυλοχολίνη. Συμμετέχει επίσης στη σύνθεση των αλληλουχιών της S-αδενοσυλ μεθειονίνης (SAMe). Μελέτες έχουν δείξει ότι η χολίνη μπορεί να δράσει υποστηρικτικά σε καταστάσεις λιπώδους ήπατος και σε καταστάσεις αυξημένων ηπατικών ενζύμων ενώ η ανέπάρκεια της χολίνης έχει συσχετιστεί με υψηλά επίπεδα του ενζύμου ALT ( Τρανσαμινάση αλανίνης).

Η ινοσιτόλη είναι γνωστή για την αντιοξειδωτική και απολυμαντική δράση της, χάρη στην ικανότητά της να χηλοποιεί  και να εξουδετερώνει τα δισθενή κατιόντα (όπως ο χαλκός και ο σίδηρος) και έτσι να αποφεύγει τον σχηματισμό ελεύθερων ριζών οξυγόνου (ROS). Επιπλέον, αποτρέπει τη συσσώρευση λίπους στο ήπαρ.

Η μεθειονίνη είναι ένα απαραίτητο αμινοξύ το οποίο, μαζί με την κυστεϊνη, είναι ένα από τα πρωτεϊνικά αμινοξέα που περιέχουν θείο. Επομένως, παίζει καθοριστικό ρόλο ως πηγή θείου για τη σύνθεση κυστεΐνης, ταυρίνης και S-αδενοσυλ μεθειονίνης (SAMe). Το SAMe είναι η σημαντικότερη πηγή μεθύλ ομάδων στις κυτταρικές μεταβολικές αντιδράσεις και, μεταξύ πολλών άλλων λειτουργιών, χρησιμοποιείται από τα ηπατοκύτταρα σε αντιδράσεις μεθυλίωσης της διαδικασίας αποτοξίνωσης του ήπατος φάσης ΙΙ.

Το SAMe εμπλέκεται σε βιοχημικές αντιδράσεις, χρησιμεύοντας ως βασικός μεταβολίτης που ρυθμίζει την ανάπτυξη, την ανάπλαση, τον κυτταρικό θάνατο και τη διαφοροποίηση των κυτταρικών δομών του ήπατος. Οποιαδήποτε ηπατική βλάβη χρειάζεται την παρουσία του για να επιδιορθωθεί.

Το Ber-Detox συμβάλλει στη σύνθεση της SAMe χάρη στην περιεκτικότητά του τόσο στη χολίνη όσο και στη μεθειονίνη.

 ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Οι θέσεις, οι απόψεις και τα συμπεράσματα είναι προιόν εκτεταμένης βιβλιογραφικής έρευνας, στηρίζονται σε δημοσιευμένες μελέτες και άρθρα και σε καμμία περίπτωση δεν μπορούν να αντικαταστήσουν, να υποκαταστήσουν ή να αλλοιώσουν ιατρικές γνωματεύσεις και αγωγές.

* Οι ανωτέρω πληροφορίες σχετικά με τα συστατικά του προϊόντος είναι αποτελέσματα μελετών. Δεν αποτελούν γνωμοδότηση του EFSA.

 

Edit Content

Wei, X., Wang, C., Hao, S., Song, H., & Yang, L. (2016). The Therapeutic Effect of Berberine in the Treatment of Nonalcoholic Fatty Liver Disease: A Meta-Analysis. Evi-dence-Based Complementary and Alternative Medicine, 2016.

Panahi, Υ., Kianpour, Ρ., Mohtashami, R., Jafari, R., Simental-Mendia, L.E., & Sahebkar, Α. (2017)

https://www.mendeley.com/catalogue/phytochemical-analysis-antihepa-totoxic-activity-desmodium-adscendens-decoction-against-chemicallyind

Phytochemical Analysis and Antihepatotoxic activity of Desmodium ad-scendens decoction against chemically-induced liver damage Magielse J van Dooren I  reynaert A Planta Medica (2013) 79(13)DOI: 10.1055/s- 0033-1351960

 Xu, G., Huang, K., & Zhou, J. (2017). Hepatic AMP Kinase as a Potential Target for Treating Nonalcoholic Fatty Liver Disease: Evidence from Studies of Natural Products. Current Medicinal Chemistry,

Medline Plus: https://medlineplus.gov/spanish/

Li, X. Y., Zhao, Z. X., Huang, M., Feng, R., He, C. Y., Ma, C., … & Shou, J. W. (2015). Effect of Berberine on promoting the excretion of cholesterol in high-fat diet-induced hyperlipidemic hamsters. Journal of translational medicine, 13(1), 278.

Liu, Y. T., Hao, H. P., Xie, H. G., Lai, L., Wang, Q., Liu, C. X., & Wang, G. J. (2010). Extensive intestinal first-pass elimination and predominant hepatic distribution of berberine explain its low plasma levels in rats. Drug Metabolism and Disposition, 38(10), 1779-1784.

Wei, X., Wang, C., Hao, S., Song, H., & Yang, L. (2016). The Therapeutic Effect of Berberine in the Treatment of Nonalcoholic Fatty Liver Disease: A Meta-Analysis. Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine, 2016.

Gupta, S. C., Patchva, S., Koh, W., & Aggarwal, B. B. (2012). Discovery of curcumin, a component of golden spice, and its miraculous biological activities. Clinical and Experimental Pharmacology and Physiology, 39(3), 283-299.

Sengupta, M., Sharma, G. D., & Chakraborty, B. (2011). Hepatoprotective and immunomodulatory properties of aqueous extract of Curcuma longa in carbon tetrachloride intoxicated Swiss albino mice. Asian Pacific journal of tropical biomedicine, 1(3), 193-199.

Panahi, Y., Kianpour, P., Mohtashami, R., Jafari, R., Simental-Mendía, L. E., & Sahebkar, A. (2017). Efficacy and Safety of Phytosomal Curcumin in Non-Alcoholic Fatty Liver Disease: A Randomized Controlled Trial. Drug research, 67(04), 244-251.

Web Fitoterapia: http://www.fitoterapia.net (in Spanish)

Institute of Medicine (US) Standing Committee on the Scientific Evaluation of Dietary Reference Intakes. (1998). Dietary reference intakes for thiamin, riboflavin, niacin, vitamin B6, folate, vitamin B12, pantothenic acid, biotin, and choline. National Academies Press (US).

Zeisel, S. H., & Da Costa, K. A. (2009). Choline: an essential nutrient for public health. Nutrition reviews, 67(11), 615-623.

EFSA Journal 2011;9(4):2056

Midorikawa, K., Murata, M., Oikawa, S., Hiraku, Y., & Kawanishi, S. (2001). Protective effect of phytic acid on oxidative DNA damage with reference to cancer chemoprevention. Biochemical and biophysical research communications, 288(3), 552-557.

Miller, A. L., & Kelly, G. S. (1996). Methionine and homocysteine metabolism and the nutritional prevention of certain birth defects and complications of pregnancy. Alt. Med. Rev, 1(4), 220-235.

Update on Berberine in Nonalcoholic Fatty Liver Disease

Yang Liu,1 Li Zhang,1 Haiyan Song,1 and Guang Ji1,2

Academic Editor: Ravirajsinh N. Jadeja

 

  1. R. Vuddanda, S. Chakraborty, and S. Singh, “Berberine: a potential phytochemical with multispectrum therapeutic activities,” Expert Opinion on Investigational Drugs, vol. 19, no. 10, pp. 1297–1307, 2010.

 

J.-M. Brusq, N. Ancellin, P. Grondin et al., “Inhibition of lipid synthesis through activation of AMP kinase: an additional mechanism for the hypolipidemic effects of berberine,” Journal of Lipid Research, vol. 47, no. 6, pp. 1281–1288, 2006.

 

  1. S. Kim, Y. S. Lee, S. H. Cha et al., “Berberine improves lipid dysregulation in obesity by controlling central and peripheral AMPK activity,” American Journal of Physiology, vol. 296, no. 4, pp. E812–E819, 2009.

 

  1. Y. Zhou, S. W. Zhou, K. B. Zhang et al., “Chronic effects of berberine on blood, liver glucolipid metabolism and liver PPARs expression in diabetic hyperlipidemic rats,” Biological and Pharmaceutical Bulletin, vol. 31, no. 6, pp. 1169–1176, 2008

 

  1. Marazzi, L. Cacciotti, F. Pelliccia et al., “Long-term effects of nutraceuticals (berberine, red yeast rice, policosanol) in elderly hypercholesterolemic patients,” Advances in therapy, vol. 28, no. 12, pp. 1105–1113, 2011.

 

L.-J. Xing, L. Zhang, T. Liu, Y.-Q. Hua, P.-Y. Zheng, and G. Ji, “Berberine reducing insulin resistance by up-regulating IRS-2 mRNA expression in nonalcoholic fatty liver disease (NAFLD) rat liver,” European Journal of Pharmacology, vol. 668, no. 3, pp. 467–471, 2011.

 

  1. Xia, J. Yan, Y. Shen et al., “Berberine improves glucose metabolism in diabetic rats by inhibition of hepatic gluconeogenesis,” PLoS ONE, vol. 6, no. 2, Article ID e16556, 2011

 

  1. Dong, Y. Zhao, L. Zhao et al., “The effects of berberine on blood lipids: a systemic review and meta-analysis of randomized controlled trials,” Planta Medica, vol. 79, no. 6, pp. 437–446, 2013.

 

  1. H. Janbaz and A. H. Gilani, “Studies on preventive and curative effects of berberine on chemical-induced hepatotoxicity in rodents,” Fitoterapia, vol. 71, no. 1, pp. 25–33, 2000.

 

Fan J.-G., Farrell G. C. Epidemiology of non-alcoholic fatty liver disease in China. Journal of Hepatology. 2009;50(1):204–210. doi: 10.1016/j.jhep.2008.10.010.

 

Guo T., Woo S. L., Guo X., et al. Berberine ameliorates hepatic steatosis and suppresses liver and adipose tissue inflammation in mice with diet-induced obesity. Scientific Reports. 2016;6 doi: 10.1038/srep22612.22612

 

Phytother Res2010 Oct;24(10):1423-32. doi: 10.1002/ptr.3207.

Milk thistle in liver diseases: past, present, future

Ludovico Abenavoli 1, Raffaele Capasso, Natasa Milic, Francesco Capasso

PMID: 20564545 DOI: 10.1002/ptr.3207

 

Molecules  2017 Jan 24;22(2):191. doi: 10.3390/molecules22020191.

Silymarin/Silybin and Chronic Liver Disease: A Marriage of Many Years

Alessandro Federico 1, Marcello Dallio 2, Carmelina Loguercio 3

PMID: 28125040 PMCID: PMC6155865 DOI: 10.3390/molecules22020191

 

[Silymarin in the treatment of chronic liver diseases: past and future].

Fehér J, Lengyel G.

Orv Hetil. 2008 Dec 21;149(51):2413-8. doi: 10.1556/OH.2008.28519.

PMID: 19073452

 

Chronic Liver Disease and Silymarin: A Biochemical and Clinical Review.

Tighe SP, Akhtar D, Iqbal U, Ahmed A.

J Clin Transl Hepatol. 2020 Dec 28;8(4):454-458. doi: 10.14218/JCTH.2020.00012. Epub 2020 Oct 16.

PMID: 33447529

 

Pradhan S.C., Girish C. Hepatoprotective herbal drug, silymarin from experimental pharmacology to clinical medicine. Ind. J. Med. Res. 2006;124:491–504. –

 

Schadewaldt H. The history of Silymarin. Contribution to the history of liver therapy. Die Med. Welt. 1969;20:902–914.

 

Loguercio C., Festi D. Silybin and the liver: From basic research to clinical practice. World J. Gastroenterol. 2011;17:2288–2301. doi: 10.3748/wjg.v17.i18.2288. –

 

Crocenzi F.A., Roma M.G. Silymarin as a new hepatoprotective agent in experimental cholestasis: New possibilities for an ancient medication. Curr. Med. Chem. 2006;13:1055–1074. doi: 10.2174/092986706776360950.

 

Eur J Med Chem 2016 Nov 10;123:577-595. doi: 10.1016/j.ejmech.2016.07.070. Epub 2016 Jul 29.

Modulatory effects of silibinin in various cell signaling pathways against liver disorders and cancer – A comprehensive review

Navaneethakrishnan Polachi , Guirong Bai , Tingyang Li, Yang Chu 1, Xiangyang Wang , Shuming Li 1, Ning Gu , Jiang Wu , Wei Li , Yanjun Zhang , Shuiping Zhou , He Sun , Changxiao Liu

 

 

Plant Foods Hum Nutr 2015 Dec;70(4):441-53. doi: 10.1007/s11130-015-0503-8.

Pharmacological Studies of Artichoke Leaf Extract and Their Health Benefits

Maryem Ben Salem , Hanen Affes , Kamilia Ksouda , Raouia Dhouibi , Zouheir Sahnoun , Serria Hammami , Khaled Mounir Zeghal

PMID: 26310198 DOI: 10.1007/s11130-015-0503-8

 

Comparative biochemical and histopathological evaluations proved that receptacle is the most effective part of Cynara scolymus against liver and kidney damages.

Sümer E, Senturk GE, Demirel ÖU, Yesilada E.

J Ethnopharmacol. 2020 Mar 1;249:112458. doi: 10.1016/j.jep.2019.112458. Epub 2019 Dec 4.

PMID: 31809787

 

[Artichoke–untapped potential of herbal medicine in the treatment of atherosclerosis and liver diseases].

Horoszkiewicz M, Kulza M, Malinowska K, Woźniak A, Seńczuk-Przybyłowska M, Wachowiak A, Florek E.

Przegl Lek. 2012;69(10):1129-31.

PMID: 23421107

 

Hepatoprotective effects of artichoke (Cynara scolymus)

Ö Aksu, B Altinterim – Bilim ve Genclik Dergisi, 2013 – researchgate.net

 

Phytomedicine

Volume 4, Issue 4, December 1997, Pages 369-378

Phytomedicine Artichoke leaf extract — Recent findings reflecting effects on lipid metabolism, liver and gastrointestinal tracts K.Kraft*

 

Nutrients 2017, 9(9), 1000; https://doi.org/10.3390/nu9091000
Protective Effects of Ethanolic Extracts from Artichoke, an Edible Herbal Medicine, against Acute Alcohol-Induced Liver Injury in Mice

by Xuchong Tang 1,*,Ruofan Wei 1,Aihua Deng 2 andTingping Lei 3

College of Chemical Engineering, Huaqiao University, Xiamen 361021, China

College of Life and Environmental Science, Hunan University of Arts and Science, Changde 415000, China

College of Mechanical Engineering and Automation, Huaqiao University, Xiamen 361021, China

Author to whom correspondence should be addressed.

Nutrients 2017, 9(9), 1000; https://doi.org/10.3390/nu9091000

Indian J Pharm Sci. 2011 Jul-Aug; 73(4): 463–466doi: 10.4103/0250-474X.95652

PMCID: PMC3374568  PMID: 22707836

Hepatoprotective and Antioxidant Activities of Desmodium Triquetrum DC

  1. A. Kalyani,* C. K. Ramesh, and V. Krishna

 

 https://www.crp-phyto.com/img/cms/Desmodium%20def%20Ethnopharm%2053.pdf

 

 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4566765/

 

 https://www.crp-phyto.com/img/cms/Desmodium%20def%20Ethnopharm%2053.pdf

 

 https://www.crp-phyto.com/img/cms/Desmodium%20def%20Ethnopharm%2053.pdf

 

https://www.crp-phyto.com/img/cms/Desmodium%20def%20Ethnopharm%2053.pdf

 

 https://www.crp-phyto.com/img/cms/Desmodium%20def%20Ethnopharm%2053.pdf

 

 

Published: 04 January 2019 Clinical nutrition

The effects of curcumin supplementation on liver enzymes, lipid profile, glucose homeostasis, and hepatic steatosis and fibrosis in patients with non-alcoholic fatty liver disease

Saeede Saadati, Behzad Hatami, Zahra Yari, Mohammad Amin Shahrbaf, Sareh Eghtesad, Asieh Mansour, Hossein Poustchi, Mehdi Hedayati, Morteza Aghajanpoor-pasha, Amir Sadeghi & Azita Hekmatdoost

 

Nabavi SF, Daglia M, Moghaddam AH, Habtemariam S, Nabavi SM. Curcumin and liver disease: from chemistry to medicine. Compr Rev Food Sci Food Saf. 2014;13:62–77.

 

Rivera-Espinoza Y, Muriel P. Pharmacological actions of curcumin in liver diseases or damage. Liver Int: Off J Int Assoc Study Liver. 2009;29:1457–66.

 

Panahi Y, Kianpour P, Mohtashami R, Jafari R, Simental-Mendía LE, Sahebkar A. Efficacy and safety of phytosomal curcumin in non-alcoholic fatty liver disease: a randomized controlled trial. Drug Res (Stuttg). 2017;67:244–51.

 

Zhao NJ, Liao MJ, Wu JJ, Chu KX. Curcumin suppresses Notch1 signaling: Improvements in fatty liver and insulin resistance in rats. Mol Med Rep. 2018;17:819–26.

 

Nutrients. 2018 Jul; 10(7): 855.  Published online 2018 Jul 1. doi: 10.3390/nu10070855

PMCID: PMC6073929   PMID: 29966389

Curcumin in Liver Diseases: A Systematic Review of the Cellular Mechanisms of Oxidative Stress and Clinical Perspective

Mohammad Hosein Farzaei,1,* Mahdi Zobeiri,2 Fatemeh Parvizi,1 Fardous F. El-Senduny,3 Ilias Marmouzi,4 Ericsson Coy-Barrera,5 Rozita Naseri,2 Seyed Mohammad Nabavi,6 Roja Rahimi,7 and Mohammad Abdollahi8,*

 

Satoskar R., Shah S., Shenoy S. Evaluation of anti-inflammatory property of curcumin (diferuloyl methane) in patients with postoperative inflammation. Int. J. Clin. Pharmacol. Ther. Toxicol. 1986;24:651–654.

 

Kuttan R., Bhanumathy P., Nirmala K., George M. Potential anticancer activity of turmeric (Curcuma longa) Cancer Lett. 1985;29:197–202. doi: 10.1016/0304-3835(85)90159-4.

 

Sharma O. Antioxidant activity of curcumin and related compounds. Biochem. Pharmacol. 1976;25:1811–1812. doi: 10.1016/0006-2952(76)90421-4.

 

 

Menon V.P., Sudheer A.R. The molecular Targets and Therapeutic Uses of Curcumin in Health and Disease. Springer; Berlin, Germany: 2007. Antioxidant and Anti-Inflammatory Properties of Curcumin; pp. 105–125.

 

Reyes-Gordillo K., Segovia J., Shibayama M., Vergara P., Moreno M.G., Muriel P. Curcumin protects against acute liver damage in the rat by inhibiting NF-κB, proinflammatory cytokines production and oxidative stress. Biochim. Biophys. Acta. 2007;1770:989–996. doi: 10.1016/j.bbagen.2007.02.004

 

The role of curcumin in liver diseases

Antonio Riccardo Buonomo ,   Riccardo Scotto ,   Salvatore Nappa ,   Michele Arcopinto ,   Andrea Salzano ,   Alberto Maria Marra ,   Roberta D’Assante ,   Emanuela Zappulo ,   Guglielmo Borgia ,   Ivan Gentile

Arch Med Sci 2019;15(6):1608–1620

DOI: https://doi.org/10.5114/aoms.2018.73596

 

Sethi G, Sung G, Aggarwal B, Ramawat KG. (2009). Herbal Drugs: Ethnomedicine to Modern Medicine. 97-113. Springler-Verlag Berlin, Heidelberg.

 

Phytother Res2009 Jul;23(7):1024-7. doi: 10.1002/ptr.2746.

Effect of boldo (Peumus boldus Molina) infusion on lipoperoxidation induced by cisplatin in mice liver

J Fernández 1, P Lagos, P Rivera, E Zamorano-Ponce

PMID: 19145575 DOI: 10.1002/ptr.2746

 

 

Free-radical scavengers and antioxidants from Peumus boldus Mol. (“Boldo”).

Schmeda-Hirschmann G, Rodriguez JA, Theoduloz C, Astudillo SL, Feresin GE, Tapia A.

Free Radic Res. 2003 Apr;37(4):447-52. doi: 10.1080/1071576031000090000.

PMID: 12747739

 

Boldine and its antioxidant or health-promoting properties.

O’Brien P, Carrasco-Pozo C, Speisky H.

Chem Biol Interact. 2006 Jan 5;159(1):1-17. doi: 10.1016/j.cbi.2005.09.002. Epub 2005 Oct 10.

PMID: 16221469

 

Herbal medicine: summary for the public-Boldo Leaf. European Medicines Agency. 2017.

 

https://www.utep.edu/herbal-safety/herbal-facts/herbal%20facts%20sheet/boldo.html

 

Lanhers MC, Joyeux M, Soulimani R, Fleurentin J, Sayag M, Mortier F, Younos C, Pelt JM. Hepatoprotective and anti-inflammatory effects of a traditional medicinal plant of Chile, Peumus boldus. Planta Med. 1991 Apr;57(2):110-5. doi: 10.1055/s-2006-960043.

 

O’Brien P, Carrasco-Poso C, Speisky H. Boldine and its antioxidante or health-promoting properties. Chem Biol Interact. 2006 Jan 5;159(1):1-17. doi: 10.1016/j.cbi.2005.09.002

 

Curr Opin Clin Nutr Metab Care. Author manuscript; available in PMC 2014 May 1.

Published in final edited form as:Curr Opin Clin Nutr Metab Care. 2013 May; 16(3): 339–345.

doi: 10.1097/MCO.0b013e3283600d46

PMCID: PMC3729018 / NIHMSID: NIHMS469733 / PMID: 23493015

Choline’s role in maintaining liver function: new evidence for epigenetic mechanisms

Mihai G. Mehedint and Steven H. Zeisel

 

Corbin KD, Abdelmalek MF, Spencer MD, et al. Genetic signatures in choline and 1-carbon metabolism are associated with the severity of hepatic steatosis. FASEB J. 2013 [Epub ahead of print] fj.12-219097

 

Zeisel SH, Albright CD, Shin O-K, et al. Choline deficiency selects for resistance to p53-independent apoptosis and causes tumorigenic transformation of rat hepatocytes. Carcinogenesis. 1997;18:731–738.

 

Curr Opin Gastroenterol. Author manuscript; available in PMC 2013 Mar 19.

. 2012 Mar; 28(2): 159–165.doi: 10.1097/MOG.0b013e32834e7b4b

PMCID: PMC3601486 / NIHMSID: NIHMS449216 / PMID: 22134222

Choline Metabolism Provides Novel Insights into Non-alcoholic Fatty Liver Disease and its Progression

Karen D. Corbin and Steven H. Zeisel

 

J Nutr  2014 Dec;144(12):2034-40. doi: 10.3945/jn.114.197533. Epub 2014 Oct 15.

Higher dietary choline intake is associated with lower risk of nonalcoholic fatty liver in normal-weight Chinese women

Danxia Yu 1, Xiao-Ou Shu 1, Yong-Bing Xiang 2, Honglan Li 2, Gong Yang 1, Yu-Tang Gao 2, Wei Zheng 1, Xianglan Zhang 3

 

Inositol and Non-Alcoholic Fatty Liver Disease: A Systematic Review on Deficiencies and Supplementation

November 2020Nutrients 12(11)

DOI: 10.3390/nu12113379

 

Methionine metabolism in chronic liver diseases: an update on molecular mechanism and therapeutic implication

Zhanghao Li, Feixia Wang, Baoyu Liang, Ying Su, Sumin Sun, Siwei Xia, Jiangjuan Shao, Zili Zhang, Min Hong, Feng Zhang & Shizhong Zheng

 

Pascale, R. M., Peitta, G., Simile, M. M. & Feo, F. Alterations of methionine metabolism as potential targets for the prevention and therapy of hepatocellular carcinoma. Medicina 55, 296–320 (2019).

 

Noureddin, M., Sander-Struckmeier, S. & Mato, J. M. Early treatment efficacy of S-adenosylmethionine in patients with intrahepatic cholestasis: a systematic review. World J. Hepatol. 12, 46–63 (2020).

 

Feld, J. J. et al. S-adenosyl methionine improves early viral responses and interferon-stimulated gene induction in hepatitis C nonresponders. Gastroenterology 140, 830–839 (2011).

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Οι θέσεις, οι απόψεις και τα συμπεράσματα είναι προιόν εκτεταμένης βιβλιογραφικής έρευνας, στηρίζονται σε δημοσιευμένες μελέτες και άρθρα και σε καμμία περίπτωση δεν μπορούν να αντικαταστήσουν, να υποκαταστήσουν ή να αλλοιώσουν ιατρικές γνωματεύσεις και αγωγές.

Προειδοποιήσεις: Να μη γίνεται υπέρβαση της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης – Τα συμπληρώματα διατροφής δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως υποκατάσατο μιας ισορροπημένης δίαιτας – Το προϊόν αυτό δεν προορίζεται για την πρόληψη, αγωγή ή θεραπεία ανθρώπινης νόσου – Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας αν είστε έγκυος, θηλάζετε, βρίσκεστε υπό φαρμακευτική αγωγή ή αντιμετωπίζετε προβλήματα υγείας – να φυλάσσεται μακριά από τα μικρά παιδιά. Τηλέφωνο Κέντρου Δηλητηριάσεων: 2107793777