loader image
Edit
Edit

Το μανιτάρι Reishi (Ganoderma lucidum), ένας φαρμακευτικός μύκητας που έχει χρησιμοποιηθεί για τις ιαματικές του ιδιότητες για χιλιάδες χρόνια, είναι μία πραγματική “υπερτροφή”. Επίσης γνωστό ως “Ling Zhi” στην κινεζική γλώσσα, έχει ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση και ενισχύει τη μακροζωία, την καλύτερη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και την πνευματική διαύγεια. Ίσως για αυτούς τους λόγους του έχουν δώσει το προσωνύμιο  βασιλιάς των μανιταριών.

Σε όλες τις ολιστικές ιατρικές πρακτικές, το Reishi θεωρείται προσαρμογόνο βότανο, δηλαδή ουσία που μας βοηθάει να αντιμετωπίσουμε τις αρνητικές επιδράσεις του στρες στο σώμα και στο πνεύμα μας.

Ένα από τα καλύτερα πράγματα σχετικά με τη χρήση των μανιταριών Reishi είναι ότι είναι ικανά να κάνουν τόσο πολλά αλλά παράλληλα είναι μη τοξικά και έχουν σχεδόν μηδενικές παρενέργειες. Στην πράξη, οι περισσότεροι άνθρωποι παρατηρούν μια γρήγορη βελτίωση στα επίπεδα ενέργειας τους, στις διανοητικές ικανότητες και στη διάθεση τους ενώ παράλληλα βιώνουν μια μείωση σε πόνους, αλλεργίες, πεπτικά προβλήματα και λοιμώξεις.

Λειτουργώντας ως «ανοσοποιητής», το μανιτάρι reishi βοηθά στην αποκατάσταση της ορμονικής ισορροπίας, επαναφέρει το σώμα στην κατάσταση ομοιόστασης και ρυθμίζει το ανοσοποιητικό, βοηθώντας στην καταπολέμηση των φλεγμονών και των καρκινογόνων συνθηκών .

Σύμφωνα με έρευνες τα μανιτάρια reishi δρουν ως κανονικοποιητική ουσία, ρυθμίζοντας διάφορες κυτταρικές λειτουργίες και συστήματα, όπως το ενδοκρινικό (ορμονικό), το ανοσοποιητικό, το καρδιαγγειακό, το κεντρικό νευρικό και το πεπτικό.

ΤΟ REISHI KAI Η ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ

Η έρευνα δείχνει ότι πολλές αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ενώσεις που βρίσκονται στα μανιτάρια Reishi αλλάζουν τον τρόπο που τα νεύρα μεταδίδουν μηνύματα στον εγκέφαλο, βελτιώνουν τις διάφορες λειτουργίες του ενδοκρινικού και του κεντρικού νευρικού συστήματος και εξισορροπούν τις ορμόνες με φυσικό τρόπο. Το μανιτάρι Reishi χρησιμοποιείται για να μειώσει τα συμπτώματα του διαβήτη, της κόπωσης και τις ορμονικές ανισορροπίες, βελτιώνοντας παράλληλα τη γονιμότητα και την αναπαραγωγική υγεία.

Τα προσαρμογόνα βότανα σαν τα μανιτάρια Reishi είναι ένα κομμάτι του παζλ, όταν πρόκειται για τη διατήρηση της σωστής ισορροπίας μέσα στο σώμα [άλλες σημαντικές πτυχές περιλαμβάνουν μια υγιεινή διατροφή ΚΑΙ άσκηση] διότι πιστεύεται ότι συμβάλουν στην ενίσχυση του πεπτικού συστήματος, όπου γίνεται η διάσπαση και η απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών, και κατ’επέκταση στην πληρέστερη θρέψη και τον εφοδιασμό των κυττάρων με τα απαραίτητα συστατικά.

Edit

Περιέχει πολλά ενεργά συστατικά μεταξύ των οποίων τριτερπενοειδή (όπως τα γανοδερικά οξέα) και πολυσακχαρίτες (όπως οι β-γλυκάνες) τα οποία έχουν δράση στο ανοσοποιητικό σύστημα.

Συγκεκριμένα οι πολυσακχαρίτες, που είναι γνωστοί ως βήτα-D-γλυκάνες, ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα με την αύξηση της δραστηριότητας των μακροφάγων (μεγάλα λευκά κύτταρα του αίματος) που εξολοθρεύουν επιβλαβείς μικροοργανισμούς, ιούς, μύκητες, βακτήρια.

Τα τριτερπένια, έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και ανακουφίζουν  τα συμπτώματα του άσθματος και άλλων αναπνευστικών προβλημάτων. Επίσης, αναστέλλουν την απελευθέρωση της ισταμίνης στο σώμα. Τέλος, στα τριτερπένια αποδίδεται η κατευναστική επίδραση στο νευρικό σύστημα και η ανακούφιση από το άγχος με την ενίσχυση των επινεφριδίων.

Edit

Τα μανιτάρια Reishi έχουν χρησιμοποιηθεί για να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων και τα βαθύτερα αίτια των λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος, των λοιμώξεων του αναπνευστικού συστήματος, στην ηπατίτιδα, στην βρογχίτιδα, ακόμη και στους ιούς HIV και στο AIDS. Τα τριτερπένια προσφέρουν προστασία έναντι των μικροβιακών λοιμώξεων, των ιών και των μύκητων. Σε μελέτες, έχει αποδειχθεί ότι ενισχύουν το πεπτικό σύστημα, την καταπολέμηση των “κακών βακτηριδίων”, βοηθούν την ανασύσταση των καλών βακτηριδίων και την προστασία έναντι κυτταρικών μεταλλάξεων.

Edit

Ένα από τα δραστικά συστατικά του Reishi είναι τα τριτερπένια, ένας τύπος γανοδερικών οξέων που συνδέεται με μείωση σε αλλεργίες και αντιδράσεις στην ισταμίνη που σχετίζονται με το άσθμα. Είναι ο λόγος για τον οποίο το μανιτάρι Reishi χρησιμοποιείται σαν φυσικό ίαμα για το άσθμα.

Τα τριτερπένια είναι ικανά να ελαττώνουν τις αλλεργικές αντιδράσεις, λόγω του τρόπου που επηρεάζουν το ανοσοποιητικό σύστημα, να ενισχύουν τα πεπτικά όργανα, να προστατεύουν το βλεννογόνο του εντέρου, να μειώνουν τη φλεγμονή, να αναστέλλουν την απελευθέρωση ισταμίνης, να βελτιώνουν την αξιοποίηση του οξυγόνου.

Edit

Τα τριτερπένια στο μανιτάρι Reishi φαίνεται να έχουν ιδιότητες μείωσης της πίεσης του αίματος καθώς και οφέλη στην πήξη του αίματος και στη χοληστερόλη, πιθανώς επειδή βοηθούν  στη μείωση της φλεγμονής στο εσωτερικό των αιμοφόρων αγγείων και των αρτηριών, ενώ παράλληλα αποκαθιστούν και την ορμονική ισορροπία και το στρες, που εν πολλοίς δημιουργεί πιέσεις στο καρδιαγγειακό.

Η υψηλή αρτηριακή πίεση ή η υψηλή χοληστερόλη μπορεί μερικές φορές να προκαλείται από ορμονικά ζητήματα, συμπεριλαμβανομένων των διαταραχών του θυρεοειδούς ή υψηλά επίπεδα στρες, αλλά τα μανιτάρια Reishi βοηθάνε στην επαναφορά των βέλτιστων ορμονικών επιπέδων.  Έρευνα σε αρχικά στάδια υποδεικνύει ότι η λήψη συμπληρωμάτων Reishi μειώνει τα συμπτώματα των φραγμένων αρτηριών, πόνους στο στήθος και δύσπνοια.

Edit

Κάποιες έρευνες δείχνουν ότι η λήψη Reishi μειώνει τη σοβαρότητα και τις επιπλοκές του σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2.  Σύμφωνα με ερευνητές του Ινστιτούτου Αγγειοχειρουργικής στο Κινεζικό Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ, τα μανιτάρια reishi μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σε πειραματόζωα. Τα εκχυλίσματα μείωσαν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα των ποντικών μέσα σε μία εβδομάδα, οδηγώντας τους ερευνητές να πιστεύουν ότι το μανιτάρι αναστέλλει ένα ένζυμο που χρησιμοποιείται από το ήπαρ για να παράγει γλυκόζη.

Μια άλλη κινεζική μελέτη, η οποία διεξήχθη από ερευνητές στο Τμήμα Φαρμακολογίας του Πανεπιστημίου του Πεκίνου στο Πεκίνο και δημοσιεύθηκε στο τεύχος του περιοδικού του περιοδικού Research of Asian Natural Products Research του Δεκεμβρίου 2006, εξέτασε ειδικά τις επιδράσεις του reishi στη διαβητική νεφροπάθεια. Μετά τη δοκιμαστική περίοδο των οκτώ εβδομάδων, τα άτομα με διαβήτη παρουσίαζαν αξιοσημείωτα μειωμένους δείκτες του στρες των νεφρών, καθώς και τα επίπεδα τριγλυκεριδίων και σακχάρου στο αίμα. Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα μανιτάρια Reishi μπορούν να εμποδίσουν ή να σταματήσουν την πρόοδο των διαβητικών επιπλοκών των νεφρών.

Edit

Τα τριτερπένια φαίνεται να αναστέλλουν την εισβολή του όγκου και των μεταστάσεων, περιορίζοντας την προσκόλληση των καρκινικών κυττάρων στα ενδοθηλιακά κύτταρα. Οι β-γλυκάνες είναι επίσης κύτταρα φυσικοί φονείς αφού σταματάνε την ανάπτυξη και την εξάπλωση των καρκινικών κυττάρων ενώ ωθούν το ανοσοποιητικό σύστημα να γίνει πιο ενεργό.

Τα μανιτάρια Reishi έχουν χρησιμοποιηθεί με επιτυχία στην καταπολέμηση των καρκινικών κυττάρων του στήθους, των ωοθηκών, του προστάτη, του ήπατος και των πνευμόνων και μερικές φορές συνδυάζονται με άλλες θεραπείες. Για τους ασθενείς που αναρρώνουν από καρκίνο ή υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία και ακτινοβολία, το μανιταρι Reishi έχει προστατευτικές επιδράσεις που μπορούν να κάνουν τα φάρμακα πιο αποτελεσματικά. Έρευνα σε ασθενείς με καρκίνο δείχνουν ότι το μανιτάρι Reishi έχει αντιπολλαπλασιαστικά και χημειοπροληπτικά αποτελέσματα, βοηθάει στην ανακούφιση από τις παρενέργειες της χημειοθεραπείας, όπως χαμηλό ανοσοποιητικό και ναυτία, και ενισχύει την αποτελεσματικότητα της ακτινοθεραπείας – καθιστώντας το μανιτάρι Reishi ένα από τα πιο ισχυρά, διαθέσιμα τρόφιμα που καταπολεμούν τα καρκινικά κύτταρα.

Οι πολυσακχαρίτες (βρέθηκαν επίσης και σε άλλα ευεργετικά φυτικά τρόφιμα όπως γλυκοπατάτες ή πατζάρια) μαζί με τα τριτερπενοειδή είναι ουσίες ανοσο-διαμόρφωσης που φαίνεται ότι προστατεύουν το DNA και σταματάνε τις μεταλλάξεις των κυττάρων, προστατεύοντας παράλληλα τα υγιή κύτταρα. Σύμφωνα με ορισμένες μελέτες, συγκεκριμένα φαρμακευτικά μανιτάρια καταπολεμάνε τα καρκινικά κύτταρα επειδή οι πολυσακχαρίτες έχουν σημαντικές βιολογικές ιδιότητες.

Μερικοί από τους μηχανισμούς δράσης με τους οποίους το μανιτάρι Rei-shi επιτυγχάνει αυτήν την δράση περιλαμβάνουν:

Ενεργοποίηση κυτταροτοξικών υποδοχέων (NKG2D / NCR)

Αναστολή του κυτταρικού πολλαπλασιασμού

Καταστέλλει τον αγγειακό ενδοθηλιακό αυξητικό παράγοντα

Αύξηση της αντιοξειδωτικής ικανότητας του πλάσματος

Ενίσχυση της ανοσοαπόκρισης.

Edit

Τα προσαρμογόνα βότανα μπορούν να βελτιώσουν τη λειτουργία του ήπατος και την πρόληψη ηπατικών διαταραχών, με αποτέλεσμα να υπάρχουν πολλά οφέλη στο σώμα διότι αυτό επιτρέπει να απομακρυνθούν πιο αποτελεσματικά οι τοξίνες και άλλες μη θετικές ουσίες, βελτιώνοντας το ανοσοποιητικό σύστημα έναντι ασθενειών που μπορούν να αναπτυχθούν με το χρόνο.

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2013 στο περιοδικό Internation-al Journal of Medicinal Mushrooms έδειξε ότι το μανιταρι Reishi έχει ηπατοπροστατευτικά αποτελέσματα ακόμη και  σε οξείες ηπατικές βλάβες, διότι περιέχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες και καταπολεμά τις βλαβερές ανοσολογικές αποκρίσεις που επιβραδύνουν τη λειτουργία του ήπατος.

Edit
Edit

ΔΡΑΣΤΙΚΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ: Εκχύλισμα καρπού(σώματος) μανιταριού Reishi ( Ganoderma lucidum ) τυποποιημένο για 30% πολυσακχαρίτες και 2% τριτερπένια.

ΑΛΛΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ: σταθεροποιητής – υδροξυπροπυλομεθυλοκυτταρίνη (συστατικό του κελύφους της κάψουλας).

Edit

ΔΟΣΟΛΟΓΙΑ: Λαμβάνετε έως 2 κάψουλες την ημέρα

ΧΩΡΙΣ: τεχνητά χρώματα, αρώματα, συντηρητικά, μαγιά και γενετικά τροποποιημένα συστατικά.

Edit
Click here to add content.
Edit

Hu, Y., Ahmed, S., Luo, B., Gao, Z., Zhang, Q., Li, X., & Hu, X. (2017). Improved ganoderic acids production in Ganoderma lucidum by wood decaying components. Nature Scientific Reports.

Wang, Y., Liu, Y., Yu, H., Zhou, S., Zhang, Z., Wu, D., . . . Zhang, J. (2017). Structural characterization and immuno-enhancing activity of a highly branched water-soluble β-glucan from the spores of Ganoderma lucidum. Carbohydrate Polymers, 337-344.

Zhang, Y. (2017). Ganoderma lucidum (Reishi) suppresses proliferation and migration of breast cancer cells via inhibiting Wnt/β-catenin signaling. Biochemical and Biophysical Research Communications, 679-684.

http://www.webmd.com/vitamins-supplements/ingredientmono-905-

reishi%20mushroom.aspx?activeingredientid=905&activeingredientname=reishi%20mushroom

www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23557365

 

www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23468988

 

www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/14713328

 

www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23796220

 

Kohguchi, Michihiro; Kunikata, Toshio; Watanabe, Hikaru; Kudo, Naoki; Shibuya, Takashi; Ishihara, Tatsuya; Iwaki, Kanso; Ikeda, Masao; Fukuda, Shigeharu; Kurimoto, Masashi (2014). “Immuno-potentiating Effects of the Antler-shaped Fruiting Body of (Rokkaku-Reishi)”. Bioscience, Biotechnology, and Biochemistry. 68 (4): 881–887. doi:10.1271/bbb.68.881. PMID 15118318.

 

Jin, Xingzhong; Ruiz Beguerie, Julieta; Sze, Daniel Man-yuen; Chan, Godfrey C.F. (2015). “Ganoderma lucidum (Reishi mushroom) for cancer treatment”. The Cochrane Database of Systematic Reviews. 4: CD007731. doi:10.1002/14651858.CD007731.pub3

 

Klupp, Nerida L.; Chang, Dennis; Hawke, Fiona; Kiat, Hosen; Cao, Huijuan; Grant, Suzanne J.; Bensoussan, Alan (2015). “Ganoderma lucidum mushroom for the treatment of cardiovascular risk factors”. The Cochrane Database of Systematic Reviews (2): CD007259. doi:10.1002/14651858.CD007259.pub2. PMC 6486141. PMID 25686270

 

 

Herbal Medicine: Biomolecular and Clinical Aspects. 2nd edition. Chapter 9Ganoderma lucidum (Lingzhi or Reishi)

A Medicinal Mushroom

Sissi Wachtel-Galor, John Yuen, John A. Buswell, and Iris F. F. Benzie.

 

Akihisa T, Nakamura Y, Tagata M, editors. et al. Anti-inflammatory and anti-tumor-promoting effects of triterpene acids and sterols from the fungus Ganoderma lucidum. Chem Biodivers. 2007;4:224–31.

 

Bao X, Liu C, Fang J, Li X. Structural and immunological studies of a major polysaccharide from spores of Ganoderma lucidum (Fr.) Karst. Carbohydr Res. 2001;332:67–74.

 

Boh B, Berovic M, Zhang J, Zhi-Bin L. Ganoderma lucidum and its pharmaceutically active compounds. Biotechnol Annu Rev. 2007;13:265–301

 

Cao Q. Z, Lin Z. B. Antitumor and anti-angiogenic activity of Ganoderma lucidum polysaccharides peptide. Acta Pharmacol Sin. 2004;25:833–8

Cao Q. Z, Lin S. Q, Wang S. Z. Effect of Ganoderma lucidum polysaccharides peptide on invasion of human lung carcinoma cells in vitro. Beijing Da Xue Xue Bao. 2007;39:653–6.

 

 

Chen T. Q, Li K. B, He X. J, Zhu P. G, Xu J. Micro-morphology, chemical components and identification of log-cultivated Ganoderma lucidum spore. Lu M, Gao K, Si H. -F, Chen M. -J Proc ’98 Nanjing Intl Symp Science & Cultivation of Mushrooms. 1998 214. Nanjing, China. JSTC-ISMS.

 

El-Mekkawy S, Meselhy M. R, Nakamura N, editors. et al. Anti-HIV-1 and anti-HIV-1-protease substances from Ganoderma lucidum. Phytochemistry. 1998;49:1651–7.

 

Gao Y. H, Sai X. H, Chen G. L, Ye J. X, Zhou S. F. A randomized, placebo-controlled, multi-center study of Ganoderma lucidum (W. Curt.: Fr.) Lloyd (Aphyllophoromycetideae) polysaccharides (Ganopoly) in patients with advanced lung cancer. Int J Med Mushrooms. 2003;5:368–81.

 

Kimura Y, Taniguchi M, Baba K. Antitumor and antimetastatic effects on liver of triterpenoid fractions of Ganoderma lucidum: Mechanism of action and isolation of an active substance. Anticancer Res. 2002;22:3309–18

 

 

Lee J. M, Kwon H, Jeong H, editors. et al. Inhibition of lipid peroxidation and oxidative DNA damage by Ganoderma lucidum. Phytother Res. 2001;15:245–9

 

Br J Nutr 2004 Feb;91(2):263-9. doi: 10.1079/BJN20041039.

Ganoderma lucidum (“Lingzhi”), a Chinese medicinal mushroom: biomarker responses in a controlled human supplementation study

Sissi Wachtel-Galor 1, Brian Tomlinson, Iris F F Benzie

PMID: 14756912 DOI: 10.1079/BJN20041039

 

Cochrane Database Syst Rev 2016 Apr 5;4(4):CD007731. doi: 10.1002/14651858.CD007731.pub3.

Ganoderma lucidum (Reishi mushroom) for cancer treatment

Xingzhong Jin 1, Julieta Ruiz Beguerie, Daniel Man-Yeun Sze, Godfrey C F Chan

PMID: 27045603 PMCID: PMC6353236 DOI: 10.1002/14651858.CD007731.pub3

 

Med Food  Spring 2005;8(1):53-8. doi: 10.1089/jmf.2005.8.53.

A randomized, double-blind and placebo-controlled study of a Ganoderma lucidum polysaccharide extract in neurasthenia

Wenbo Tang 1, Yihuai Gao, Guoliang Chen, He Gao, Xihu Dai, Jinxian Ye, Eli Chan, Min Huang, Shufeng Zhou

PMID: 15857210 DOI: 10.1089/jmf.2005.8.53

 

Arch Pharm Res  2012 Oct;35(10):1793-801. doi: 10.1007/s12272-012-1012-z. Epub 2012 Nov 9.

Hypoglycemic effects of Ganoderma lucidum polysaccharides in type 2 diabetic mice

Chun Xiao 1, Qing-Ping Wu, Wen Cai, Jian-Bin Tan, Xiao-Bing Yang, Ju-Mei Zhang

PMID: 23139131 DOI: 10.1007/s12272-012-1012-z

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Οι θέσεις, οι απόψεις και τα συμπεράσματα είναι προιόν εκτεταμένης βιβλιογραφικής έρευνας, στηρίζονται σε δημοσιευμένες μελέτες και άρθρα και σε καμμία περίπτωση δεν μπορούν να αντικαταστήσουν, να υποκαταστήσουν ή να αλλοιώσουν ιατρικές γνωματεύσεις και αγωγές.

Προειδοποιήσεις: Να μη γίνεται υπέρβαση της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης – Τα συμπληρώματα διατροφής δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως υποκατάσατο μιας ισορροπημένης δίαιτας – Το προϊόν αυτό δεν προορίζεται για την πρόληψη, αγωγή ή θεραπεία ανθρώπινης νόσου – Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας αν είστε έγκυος, θηλάζετε, βρίσκεστε υπό φαρμακευτική αγωγή ή αντιμετωπίζετε προβλήματα υγείας – να φυλάσσεται μακριά από τα μικρά παιδιά. Τηλέφωνο Κέντρου Δηλητηριάσεων: 2107793777